In onze slagerij in Zoetermeer krijgen wij zo nu en dan vegetariërs over de vloer. Het blijkt dat de groep vegetariërs best groot is. De groep vegetariërs en veganisten groeit gestaag door. Desondanks eet 96% van de Nederlanders regelmatig vlees, in welke hoeveelheid dan ook. Omdat wij ook wel eens vegetarische mensen in de slagerij krijgen, leek het mij een goed idee om op te schrijven hoe ik, de zoon van een slager, denk over vegetariërs. Alles wat ik zeg is mijn persoonlijke mening, met hier en daar een feitje.
Arme beestjes
Veel vegetariërs zijn vegetariër geworden omdat ze het zielig vinden voor de dieren. Afhankelijk van waar je je vlees koopt, kan dit ook het geval zijn. Laatst hadden we natuurlijk weer dat verhaal over varkens die mishandeld waren in België. Dat is natuurlijk een slachthuis vol idioten, maar je mag niet elk slachthuis gelijk over éen kam scheren. Een goede slager koopt dan ook zijn producten in bij een leverancier die bekwaam is bij zijn dieren. Bij een boer die leeft voor zijn vee, en er alles over kan vertellen. Die van het begin tot eind bij zijn dieren betrokken blijft.
Onze koeien bijvoorbeeld, groeien op in Aerlanderveen of in Vechtdal. Net als onze kippen. Onze varkens groeien op in Brabant. Ik kan allemaal technische feitjes opsommen, maar die kan je ook prima hier, of hier bekijken. Beide runderen zijn verkrijgbaar in onze slagerij in Zoetermeer. Ik adviseer iedereen die het vleesvee zielig vindt om een keer langs te gaan bij de boer. Als dat niet kan, kan je prima op de fiets stappen en met eigen ogen zien hoe de koeien in de groene wei van het dorpje Ter Aar staan te grazen. Dan verander je wel van gedachte.
Van vlees ga je dood
Andere vegetariërs hebben weer als argument dat vlees slecht is voor de gezondheid. Wederom een onjuiste, en oneerlijke gedachte. Er was een onderzoek geweest naar het effect van rood vlees op de darmen. Het zou slecht voor je zijn. Het onderzoek was gedaan in de westerse wereld, waar er drugs wordt gebruikt, gerookt wordt en er flink gedronken wordt. Lekker representatief onderzoek. Hetzelfde is met bijvoorbeeld aspartaam. Aspartaam is slecht. Tenminste, dat denken de meeste. Aspartaam is pas slecht voor je als je 20 blikjes cola op een dag drinkt. Dat geldt uiteraard ook voor de vleesproducten van de supermarkt. Alle e-nummers worden pas schadelijk bij een bepaalde hoeveelheid. De vraag is echter of je e-nummers niet beter kan vermijden, in producten waar ze niet thuis horen. Als je moest kiezen tussen natuurlijk bronwater, of bronwater waar e-nummers aan zijn toegevoegd om te houdbaarheid te verlengen, welke zou je dan kiezen?
Vleesmilieu
Nog een argument om vegetariër te worden: de vleesindustrie zorgt voor ongeveer 50% van de vervuiling. Dat klopt. Dat is lang en breed bewezen. Om de vervuiling tegen te gaan zou je bijvoorbeeld minder vlees kunnen eten, maar met een hogere kwaliteit. Dit principe blijken we te vergeten als de kipfilet in de aanbieding is. Verder kan je je afvragen of het de vleesindustrie is die zorgt voor de vervuiling, of dat er gewoon te veel monden zijn om te voeden op deze planeet.
Tot slot: ik ben niet tegen vegetariërs of veganisten. Ik vind het alleen jammer als er onjuistheden worden verteld om de vleesindustrie in een kwaad daglicht te brengen, alleen voor een stukje zelfbevestiging voor de vegetariër. Iedereen moet lekker doen en laten wat hij wilt, maar val de ander er niet mee lastig. Dat geldt voor vegetariërs, maar ook voor vleeseters. Vertel dus niet aan iedereen op de eerstvolgende verjaardag dat je een vleeseter of een vegetariër bent. Het zal de mensen een (vegetarische) worst zijn.
Even een correctie m.b.t. E-nummers. Het principe van een E-nummer is dat het een door de EU goedgekeurde hulpstof is en het E-nummer is eerder een kwaliteitskenmerk. Uiteraard spelen hoeveelheden hierin ook een rol. Een glas E507 zou ik niemand aanraden, maar dat betekent niet dat het in elke hoeveelheid direct schadelijk is.
Daarnaast is het dezelfde code voor dezelfde stof in de hele EU (zonder taalbarrière): Zuurstof, oxygen, Sauerstoff is allemaal E948.
Probeer maar eens 3 minuten vol te houden zonder een E-nummer te gebruiken.
Hoi Michiel,
Je hebt zeker gelijk als je zegt dat een E-nummer een kwaliteitskenmerk is en de hoeveelheid van de betreffende stof bepaalt hoe “schadelijk” de stof is. Er wordt in dit blog dan ook meer gedoeld op E-nummers die niet in vlees zouden moeten zitten. In ieder geval goed dat je er bewust mee bezig bent!